Turism i Östergötland

Östergötland, beläget i den södra delen av Sverige, är känt för sin mångfald av natursköna landskap, historiska platser och en rik kulturell arv. En av de dolda skatterna i detta område är Ljungsbro, en charmig ort med mycket att erbjuda turister. Och mitt i detta idylliska samhälle hittar du Blomstedt Bytt och Nytt, en butik med ett lokalt museum som har blivit en ovärderlig del av den lokala turismen. Cloettas chokladfabrik med butik ligger nära samt Malfors hamn intill Göta Kanal.

Utforska Östergötland: En Skattkista av Upplevelser

Östergötland är en region som har något för alla. Oavsett om du är intresserad av historia, natur, konst eller kultur, kommer du att hitta en mängd olika aktiviteter och platser att utforska. Här är några av de höjdpunkterna i Östergötland som du inte vill missa:

Vreta kloster kyrka Ljungsbro

Historiska Slott och Herresäten: Regionen är rik på historiska slott och herrgårdar, inklusive det imponerande Vadstena slott och det vackra Löfstad slott. Dessa platser ger dig en glimt av Sveriges aristokratiska förflutna. I Ljungsbros närhet finns Ljungs Slott och Stjärnorps slottsruin. Sedan får man inte missa Vreta kloster kyrka och resterna av Sveriges första kloster. I bortåt 300 år, ända tills det allra första birgittinerklostret etablerades i Vadstena år 1384, ansågs Vreta kloster vara rikets förnämsta nunnekloster. Men efter runt 470 år var vretaklostrets saga all. Det är den överhuvudtaget längsta klosterexistensen i vårt land.

Sveriges äldsta och bäst bevarade kyrkby finns i Vreta kloster. Klosterhuset byggdes i slutet av 1200-talet och är Sveriges äldsta bevarande ekonomibyggnad. Genom åren har den fungerat som bland annat härbärge, vedförråd och spannmålsmagasin. När Göta kanal byggdes användes det som arbetsbod och förråd. Idag inryms ett spännande museum.

Rhododendrondalen Kolfall Stjärnorp Ljungsbro

Naturupplevelser: För naturälskare finns det otaliga möjligheter att utforska Östergötlands naturliga skönhet. Tåkern, en av Sveriges största sjöar, är ett paradis för fågelskådare. Dessutom finns det många vandrings- och cykelleder som tar dig genom skogar och längs sjöar.

Bjänleden Rådslaleden Stjärnorp Ljungsbro

Rådslaleden och Bjänleden samt Göta kanal ligger i vårt område. Stjärnorpsravinen intill Stjärnorps slottsruin är väl värd ett besök. Rhododendrondalen i Kolfall ska man absolut se omkring i mitten på juni. Östgötaledens etapp mellan Berg och Ljungsbro är drygt 3 km.

Motala Ströms Ravin Ljungsbro

Nära vår butik ligger Motala Ströms gamla strömfåra och ravin med helt nybyggdt handikappvänligt promenadstråk. Fågellivet i fåran är unikt. Längre ner mot strömfåran kan man se rester från Jakobslunds järnbruk. Även historiska lämningar från Ljungs tegelbruk som en gång i tiden var Östergötlands största producent av tegel. Båda bruken drog nytta av Göta kanal för att transportera sina varor. Den höga och långa slusstrappan Bergs Slussar ligger nära.

Göta kanal Ljungsbro

Kulturarv: Östergötland har en rik kulturarv med många museer och historiska platser. Gamla Linköping är en välbevarad stadsdel från 1700-talet där du kan uppleva hur livet var på den tiden. Domkyrkan i Linköping är också ett måste.

Domkyrkan Linköping

Konst och Kultur: Regionen har också en blomstrande konst- och kulturscen. Passa på att besöka några av de konstgallerier och teatrar som Östergötland har att erbjuda. Östergötlands länsmuseum och Östgötateatern ligger i Linköping samt Konsert & Kongress där man bla. kan åtnjuta mycket varierad musik. Är man flygintresserad finns givetvis ett Flygvapenmuseum i flygets huvudstad Linköping.