Böcker

Lille Lukas rymmer hemifrån

Lottie Barrklev debuterade nyligen med sin barnbok En mysig berättelse om en pingvin som vill upptäcka världen. Boken är också illustrerad av Lottie. Här kommer hennes underbart härliga författarporträtt!

Jag gav i vintras ut min första bilderbok, ”Lille Lukas rymmer hemifrån”. Boken handlar om pingvinen Lukas som har tröttnat på sin vardag eftersom varje dag känns likadan. Han får nog och rymmer hemifrån. Först är det härligt och spännande, men ganska snart så blir det ensamt och han saknar sin familj. Den handlar om stora frågor men är skriven på ett lättsamt sätt med humor för både barnet såväl som den vuxne.

Författare och Illustratör:
Lottie Barrklev

Format: Inbunden
ISBN: 9789178855957
Språk: Svenska
Barnbok: 3-6 år
Antal sidor: 36
Förlag: Visto Förlag

139:- SEK

Blåklockor som klingar på natten

Betsy och Sam driver ett pensionat i den välbesökta sommaridyllen Sparvdalen vid Göta kanal, men paret lever samtidigt ett mörkt dubbelliv som de gör allt för att dölja.

John har lovat sin bortgångna mormor att överlämna en släktklenod till hennes syster Iris, som bor i kaptensvillan i Sparvdalen. Men när han anländer dit upptäcker han att Iris är spårlöst försvunnen och någon annan har flyttat in i huset. John bestämmer sig för att stanna kvar för att undersöka vad som har hänt.

Märkliga saker börjar att hända och det blir snart uppenbart att ingen längre går säker. För vem kan du egentligen lita på om inte ens dina närmaste grannar är de som de utger sig för att vara?

Blåklockor som klingar på natten är den första delen i pusseldeckarserien Morden vid Göta kanal. Vi får följa invånarna i det fiktiva området Sparvdalen vid Göta kanal utanför Linköping, där alla tycks dölja en hemlighet, eller två.

Författare Linda Rakkas bok kommer till butiken 19 juni 2022.

169:- SEK

Han dog med stövlarna på

Albert bildar familj med en dotter till en hövding ur ursprungsfolket: ’Regerande furste över indianområde i Alaska.’ Vi får följa familjen genom svält, ond bråd död och förtryck i reservaten.

Sjömannen Albert Egnell föddes i Odensfors Vreta kloster 1833 och immigrerade i unga år till Nordamerika. Där arbetade han senare med Hudson Bay Company och var en länk i handeln mellan ursprungsbefolkningen och HBC. Mycket uppskattad på bägge sidor och har fått ett vattendrag och ett berg uppkallad efter sig. Egnell Creek och Mount Egnell Montana Canada.

År 1894 uppmärksammades Albert Egnells liv i svenska tidningar. Artikeln avslutades med konstaterandet: "Man tror det är en rövarhistoria, men allt är faktiskt sant."

Drömmen om att hitta guld i det stora jungfruliga landet i väster, drev Albert Egnell att på 1860-talet bege sig till de mest otillgängliga delarna av Klippiga bergen, i det som senare blev delstaten Montana.

Han dog med stövlarna på är en berättelse om den svenske utvandraren som lämnade Fattigsverige för att söka lyckan på andra sidan Atlanten. Vi får följa Albert Egnells äventyr, dels i ett USA under dramatisk förändring - amerikanska inbördeskriget, konflikter mellan amerikaner och ursprungsbefolkning och den ständiga laglösheten i guldrushens USA - dels i norra Kanada med nya guldrusher, pälshandel och ett liv tillsammans med ursprungsbefolkningen. Historien om Albert Egnell ger en bild av utvandrarens enorma umbäranden för att lyckas i det nya landet.

Författare Claes Egnell. Bok kom till butiken 19 april 2022.

289:- SEK Nu 199:-

Boken om Ljungsbro

Christina Lindaryd. Utan Cloetta, inget Ljungsbro... Här fanns nämligen bara en kvarn och några små torp när chokladfabriken i början av förra seklet flyttade sin verksamhet till Malforsfallen.

När fabriken stod klar började man bygga upp ett samhälle. Målet var att Ljungsbro skulle utvecklas till en trädgårdsstad med alléer, häckar och stora grönytor.

På 1940- och 1950-talen blomstrade Ljungsbro. Samhället hade ungefär tretusen invånare, åttahundra av dem arbetade på Cloetta. I stort sett innebar detta att någon i varje familj var anställd på fabriken, och Cloetta hade en stor och viktig plats i människornas liv. Det fanns en stolthet över Ljungsbro; över samhället, bostäderna och hur fabriken tog hand om alla.

Den här boken tar ett helhetsgrepp på Ljungsbro, dess tillkomst och livet där. Den ger dig en rolig och intressant blandning av rena fakta och härliga berättelser från förr. Dessutom finns här ett stort antal gamla fotografier, de flesta av dem aldrig tidigare publicerade.

Författaren Christina Lindaryd är född och uppvuxen i Ljungsbro. Båda hennes föräldrar, Alva och Ivan, arbetade på Cloetta.

149:- SEK

Märtha

Yngsta slottsfröken från Ljung. Märtha von Mecklenburg växer upp på slottet Ljung i Östergötland. Hon får en utbildning som anstår en adelsfröken: lära sig måla akvarell, spela piano och tala franska. Hon presenteras vid hovet och förväntas gifta sig med någon lämplig man av god familj och föra släktens stolta anor vidare. Men Märtha gör sällan det som förväntas av henne. Efter en spektakulär enlevering gifter hon sig med en markis och blir slottsfru i Frankrike. Och sedan lämnar hon slottet och far till Amerika för att slå mynt av sina många titlar!Boken om Märtha är sannsagan om den rödhåriga, egensinniga och godhjärtade slottsfröken på Ljung. Den tar dig med till Stockholm, Ljung och Berlin, till slottet på franska landsbygden, till gruvfälten i Kanada och societetslivet i New York. En fascinerande berättelse, baserad på verkliga händelser.Boken är en fristående fortsättning på "Helene - den gåtfulla slottsfrun på Ljung". Christina Lindaryd, inbunden 2021

195:- SEK

Passbåten

Christina Lindaryd, Inbunden 2016. Göta kanal har alltid spelat en stor roll för oss somväxte upp i Ljungsbro med omnejd: en plats för bad, fiske, båtturer och skridskoåkning. Därför ägnas en stor del av boken åt kanalen ur olika aspekter. Här finns också många fina gamla fotografier, färgstarka barndomsminnen från Berg och Ljungsbro samt spännande berättelser om de som lämnade bygden för ett nytt liv i Amerika. Kulla byalag bidrar med intressant läsning om Flistad och sist – men absolut inte minst – kan du läsa om Cloettas historia och hur den är sammanflätad med familjen Svenfelts. Den här boken är en fristående fortsättning på de tre tidigare böckerna om Ljungsbro med omnejd.

ord 149:- SEK Nu 110:-

Helene

Den gåtfulla slottsfrun på Ljung. Christina Lindaryd, inbunden 2020

Hustru Helene levde ett ståndsmässigt liv i Stockholm, men saknade ett lantligt gods. År 1868 köpte de därför Ljungs säteri, en av den gustavianska tidens vackraste byggnader, med tillhörande gårdar, torp, fabriker, skogar och vidsträckta marker på den bördiga östgötaslätten.Det här är sannsagan om familjen von Mecklenburg, framförallt om Helene – den stolta, vackra och gåtfulla slottsfrun. Uppväxten i en högadlig tysk familj lärde henne att beundra de starka och förakta de svaga,vilket många i hennes närhet bittert fick erfara.I boken får vi uppleva baler på kungliga slottet, kungabesök på Ljung, flaggviftande barn, landåer och frasande siden. Men sedan går det utför… Spelskulder, fängelsedomar och familjefejder gör slottsfrun än bittrare och hon gör allt för att förstöra: för sina anställda, för Ljung och för sig själv.Författaren, Christina Lindaryd, har tidigare skrivit fyra böcker om traktens historia, den så kallade Ljungsbrosviten. Nu tar hon sig an Ljung, det vackra slottet väster om Linköping, och dess (ö)kända slottsfru Helene von Mecklenburg. Vad hände egentligen och hur kunde det gå så fel?

149:- SEK

Vadstena

Marianne Andersson och Christina Lindaryd, Inbunden 2022. Det har skrivits många böcker om Vadstena genom åren. De flesta börjar långt tillbaka i tiden, men det har inte skrivits så mycket om 1900-talets Vadstena. Därför handlar den här boken just om 1900-talet. Det är byggnader som har försvunnit eller förändrats, personer som har satt avtryck, miljöer som har betytt mycket för många av oss: Stadshotellet, Hamnschweizeriet och Birgittas sjukhus är bara några exempel. Boken är en blandning av fakta och nostalgi, berättelser och gamla fotografier. Fotona kommer ur Föreningen Gamla Vadstenas stora arkiv.

195:- SEK

Vår barndoms Stjärnorp

Oscar W. Douglas (1896-1991) bok Min barndoms Stjärnorp (1990) har nu kompletterats med texter av hans äldre syster Louise Adelswärd (1878-1964) – författare till Grevinnorna på Stjärnorp (1939) – och hans dotter Anna Christofferson. Förutom om olika minnen kring platser och företeelser från förr handlar Vår barndoms Stjärnorp om några av alla dem som arbetade hos olika generationer Douglas-familjer på Stjärnorps slott i Östergötland.

Vidare hare brorsbarnet Marietta Douglas skrivit om slottskyrkan, och Stjärnorps nuvarande ägare, Eric Douglas – brorsbarns barnbarn till Oscar W. Douglas – berättar om den pågående renoveringen av slottsruinen som gör att den kan bestå som en sevärdhet i många år framöver.

Oscar W. Douglas, Louise Adelswärd & Anna Christofferson: Vår barndoms Stjärnorp. Vreta Klosters Hembygdsförening. Utkom 2017

249:- SEK

Theobroma Cacao

utgiven i samband med Cloettas 75-årsjubileum 1948. Detta är en kopia gjord av Vreta Kloster hembygdsförening på 2000-talet.

50:- SEK

Cykelkartan Göta Kanal

179:- SEK

Cykelkartan Östergötland

179:- SEK

40 Linköping Sverigeserien

Sverigeseriens friluftskartor är en serie om 116 kartor med ett täckningsområde som sträcker sig över södra och mellersta Sverige samt Norrlandskusten. Det är kartan för dig som söker information inför friluftsaktiviteter som vandring, utflykter, traillöpning, jakt, fiske, ridning, cykling, mtb, paddling, långfärdsskridsko m.m.

De topografiska kartorna i skala 1:50 000 innehåller all den information som förväntas av en terrängkarta för friluftsliv: terränginformation, vandringsleder, motionsspår, camping, vindskydd, golfbanor, badplatser, fornlämningar, vägar graderade i olika klasser, järnvägslinjer och mycket mer.

Topografin är lätt att läsa med höjdkurvor i intervaller om 5 meter. Tillsammans med redovisning av olika marktyper och natur syns miljön tydligt. Här visas bland annat olika typer av skog, öppen eller odlad mark, berg, sankmark, sjöar, vattendrag, vägar, leder och stigar. Högre byggnader som vindkraftverk, kraftledningar, master och torn är bra symboler på kartan att använda som riktmärken i naturen vid navigering.

Sverigeserien är en kvalitetskarta som är gjord för att användas! Aktuellt kartdata är hämtat från Lantmäteriet och den är tryckt på Polyart som är helt vattentåligt och slitstarkt. Det mjuka materialet tål att vikas om och om igen. Den klarar både vinterns och sommarens ibland utmanande väder i Sverige. Kartorna har en utförlig teckenförklaring på svenska, engelska och tyska.

175:- SEK

Paddla i Östergötland

Få landskap kan erbjuda en så stor variation av paddelvatten som Östergötland. Här kan du göra trevliga dagsturer på små skogssjöar eller följa någon av de långsträckta sjösystemen i flera dagar. En annorlunda paddelupplevelse får du längs Sveriges längsta allé Göta kanal natur och kultur i skön förening.

I Östergötlands enormt örika skärgård hittar du även skyddad havspaddling mellan små mysiga fiskesamhällen och har möjlighet till riktigt avancerade turer i yttersta havsbandet.

- Förslag på 33 paddelturer från korta dagsutflykter till flera dagar

- Tips om lämpliga delar av Göta kanal och Kinda kanal

- Utförliga beskrivningar av de längre åarna och länets bästa paddelsjöar

- Översikt över de finaste skärgårdsområdena

- Utförlig information om uthyrare

- Information om kultur, natur och sevärdheter

Författaren Fredrik Neregård har tidigare skrivit de uppskattade böckerna Östergötlands bästa skridskovatten och Vandra i Östergötland, som båda ingår i Calazo Förlags serie om friluftslivet i Östergötland.

299:- SEK

Chokladstaden Ljungsbro

bland bönor och tegel. Häftad, Svenska, 2007. Skriften av Caroline Morgansdotter handlar om Ljungsbros framväxt kring chokladfabriken Cloetta under 1900-talets första hälft. Fokus ligger på efterkrigstiden då samhället blomstrar och står på topp. De byggnader som idag kan upplevas som vardagsmiljöer byggs i en tid fylld av framtidsdrömmar, nymodigheter och socialpolitiska visioner. Kvalité och funktion är ledord hos arkitekter och bostadsplanerare.

Skriften tar dig med på en resa i kristid och fredsyra, en tid då Hyland på radion är lika självklar som nylonstrumpans raka söm. Då biobiljetten kostar en och femtio och perstorpsplattan är senaste trenden. På vägarna börjar den nya folkbilen Volvo PV 444 rulla och på Cloetta dekoreras praliner med lika stor skicklighet som det medvetna byggandet runtom i samhället.

Skriften fungerar även som guide, så på med promenadskorna och ge dig ut på upptäcktsfärd bland chokladstadens byggnader och platser - ett kulturarv värt att uppmärksamma och titta lite närmare på.

45:- SEK

Vretaboken

Möten, människor, minnen. Utgiven av Vreta Kloster hembygdsförening Ht 2021. Vretaboken djupdyker i bygdens historia från stenåldern till idag. Som läsare stöter man på allt från forntida kannibaler till dalkullor i kanalbygget.

– Vi gräver där vi står, och ur myllan bubblar spännande kunskap och berättelser, som hakar i varandra och fördjupar vår förståelse av hur bygden formats. Allt hänger ihop, förklarar Marie Hagsten i sin introduktion av boken.

280:- SEK

Vandra i Östergötland

Östergötland erbjuder vandraren allt från djupa skogar till fri horisont över skärgården. vandra i östergötland hjälper dig att komma ut på den 140 mil långa Östgötaleden för att uppleva det bästa av kultur, natur och sevärdheter. Du får också tips på kortare och längre dagsvandringar längs Östergötlands kanaler, hagmarker, sprickdalar och ekskogar.

  • Förslag på mer än 40 vandringsturer från några kilometer till 25 mil

  • 20 längre turer med det bästa av Östgötaleden

  • Hela klosterleden

  • Information om kultur, natur och sevärdheter

  • Smarta upplägg med lämpliga kommunikationer

  • Specialkapitel om utsiktsberg och grottor

Författaren Fredrik Neregård är en produktiv författare som har skrivit många populära guideböcker: Östergötlands bästa skridskovatten, Fjällvandra kring Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen, Fjällvandra längs Kungsleden och Fjällvandra i Padjelanta och Sulitelma.

299:- SEK

Arvids bok

om Stjärnorp. Utgiven av Vreta Kloster hembygdsförening.

200:- SEK

Allt har förändrats

Utgiven av Vreta klosters hembygdsförening andra rev. uppl. 1996. Ny.

Handlar om förändringar under 1900-talet i Vreta kloster, Stjärnorps och Ljungs socknar i Linköpings kommun

200:- SEK

Mest om Ljung

av Johansson, Börje - Vreta klosters hembygdsförening. Inbunden bok. 2017

180:- SEK

Det lilla gula

huset vid kanalen. Utgiven 2022. Mats Elvenhage. En helt vanlig sommardag 2018 hade jag bestämt mig för att städa ett skåp i köket med gamla papper och annat skräp. Nu låg allt utspritt på köksbordet och jag ställde ner kaffemuggen på diskbänken, letade reda på några papperskassar och satte mig på köksstolen och började sortera. Jag hittade flera tidningsurklipp som jag sparat i en gammal röd skolpärm. Längst bak i pärmen fanns en artikel som löd: Den saknade flickan hittad död i en skog utanför Ljungsbro. Helt plötslig var minnena tillbaka från en tid från mitten av 70-talet.

159:- SEK

Bödlar

Annika Sandén. 1600-talets bödlar lockade stora folkmassor när de avrättade brottslingar inför publik. Men bödeln var inte en respektabel medlem av samhället, och förutom verkställandet av dödsstraff fick han utföra andra skamfyllda uppgifter som att kastrera djur, avliva hästar och tömma dasstunnor. Vem var bödeln?

89:- SEK

Missdådare

brott och människoöden i Sverige omkring 1600. Pocket, Svenska, 2015. Utifrån samtida rättsprotokoll skildrar historikern Annika Sandén ett antal brottsfall som speglar vanliga människors liv och värderingar. Vi får läsa om mord, hor, könsöverskridande beteende, kyrkostölder och supande präster i ett mikrokosmos där människors livsföring ofta kommer i konflikt med överhetens önskemål. ...

89:- SEK

Patient 14:3

att överleva en trafikolycka. Annika Thörnros. En gripande och exponerande historia om ett omstörtande livsöde som samtidigt skänker både styrka och värme. Boken är verkligen inspirerande och det är modigt att skriva så öppet om upplevelserna. Viktigt att få ut orden och känslorna till andra." /Testlärare Marcus Henriksson. Känslan av att sakta vakna till liv efter en traumatisk olycka - till ett annat liv - den känslan. Jag var 21 år, frisk, ambitiös och med full fart på vägs ut i livet. Så skulle jag bara flytta en bil. Det var blixthalka på en bro. Jag kom aldrig tillbaka till "mitt liv", till mina planer, till min kropp och de livsförutsättningar som jag trodde skulle vara mina för alltid. Istället vaknade jag i respirator och skulle få kämpa länge med rehabilitering, som inneliggande patient, på Universitetssjukhuset i Linköping. Flera månader utan egna händer. 120 dygn inom vården. Jag lärde mig mycket om mig själv under resans gång, hur viktigt det är att välja ett gynnsamt förhållningssätt till det som sker i livet. Via mitt trauma fann jag många nycklar som hjälper mig vidare i livet och jag vill dela med mig av mina erfarenheter genom min berättelse. Vidare har jag fått öva mycket på att hantera olika sorters bemötandets betydelser, hur tillsynes små detaljer kan göra oerhörd skillnad för hur man upplever situationer i ett verkligt utsatt läge. Jag beskriver ett möte med en ung person som för alltid har färgat mitt sätt att tänka kring inkännande och värdigt bemötande - han gav mig knappen... Utgiven nov 2021.

200:- SEK

Axel Von Fersen

och drottning Marie-Antoinette : 1700-talets stora kärleksäventyr. Inbunden, Svenska, 2021. Få kärlekshistorier har varit så omtalade och gett upphov till lika många rykten som den mellan den svenske adelsmannen Axel von Fersen och den franska drottningen Marie-Antoinette. Här finns alla ingredienser som skapar evig ryktbarhet: omöjlig kärlek, ädelmod, skönhet, ofattbar rikedom och makt, revolution och ond bråd död.

Axel von Fersen kom från en av Sveriges allra finaste och rikaste familjer och var en exceptionellt stilig man. Marie-Antoinette var drottning vid Europas mest lysande hov. Deras kärlek var av det obetvingliga slaget och övervann alla till synes oöverstigliga hinder. Boken skildrar inte bara deras långa kärlekshistoria, utan är också en spännande och annorlunda skildring av franska revolutionen ur den franska kungafamiljens perspektiv. Axel von Fersen var verklighetens Röda Nejlikan och lyckades sånär rädda kungafamiljen undan giljotinen.

Denna utgåva är kompletterad med ett nyligen upptäckt vittnesmål om mordet på von Fersen.

289:- SEK

Den blå vattenvägen

genom Sverige. Författare: Svahn, Willy

Göta kanal är levande historia. Hon är den storslagna visionen som gick i uppfyllelse. En dröm som närts i århundraden, kanske redan av Gustav Vasa. Drömmen om en kanal som skulle förena Västerhavet och Östersjön. År 1832 står hon färdig.

Göta kanal är den blå vattenvägen som har något att erbjuda alla. Hit söker sig också en mängd besökare varje sommar för att njuta av kanalen och hennes natursköna omgivning, med båt, kanot eller kanske cyklandes längs med dess vatten. Här finns också en mängd intressanta rastplatser längs vägen att stanna till vid - och många lockande matställen att botanisera bland.

I denna bok finns berättelsen om kanalens spännande historia tillsammans med en rik flora av råd och tips på vad man kan se och få uppleva under en resa längs den blå vattenvägen genom Sverige.

289:- SEK

Göta Kanal

och dess omgivningar : kanalresor under gångna tider av Christer Bjäre, utgiven av: BoD "Den 26 september 1832 var en stor, en betydelsefull dag för det svenska folket, det var då som Göta Kanal öppnades i hela sin längd för segelfarten, och som århundradets tanke och dröm realiserades, i det att uti slussen vid Mem det första fartyget lopp in för att visa vägen från Östersjön till Kattegatt".

Dessa rader skaldade en journalist på den tiden med anledning av Göta kanals färdigställande. Kanalen betraktades då som världens åttonde underverk, och tidigt utkom publikationer i form av reseberättelser och planschverk, som återgav de olika upplevelser av kanalen som författarna uppfattat den. Flera av de utländska kanalresenärerna nedtecknade sina intryck, och lät efteråt publicera dem i bokform på respektive språk i sina hemländer. Detta medförde att Göta Kanal, dess omgivningar och de vackra landskapen i Sverige fick en positiv bild i omvärlden. Böckerna är idag en veritabel guldgruva att gå igenom.

Jag har i denna bok valt att ge reseberättelserna ganska stort utrymme, eftersom de förmedlar dåtidens intryck från vistelsen ombord. Allt ifrån synintryck från den passerande omgivningen under resan och små noteringar kring matsedeln, hytter, reflektioner kring medpassagerarna m.m. Kombinationen med tidsenliga illustrationer ur dåtidens planschverk ger förhoppningsvis läsaren en inblick hur det var att resa med dåtidens kanalfartyg genom några av våra vackra landskap i Sverige. (Libri) Utgiven sept 2020

329:- SEK

Valloner

Järnets människor av Anders Florén, Gunnar Ternhag, Dalarnas forskningsråd 2004.

Vallonernas invandring till Sverige i 1600-talets början är väl känd. Trots det saknas mycken kunskap om dessa tidiga ut- och invandrare. Varifrån kom de? Varför flyttade de till Sverige? Vad har vallonerna betytt för svensk järnhantering? Hur länge bildade de en särskild grupp? Och hur har vallonerna betraktats i Sverige?

Här presenterar svenska och belgiska forskare aktuella rön om vallonutflyttningen till Sverige och om vallonernas vidare öden i det nya landet. Det är första gången som sakkunniga från båda länderna lägger fram sitt vetande i en gemensam svenskspråkig utgåva.

Boken är resultatet av ett samarbete mellan de historiska institutionerna vid Uppsala universitet och det belgiska Université Catholique de Louvain. Utgåvan har redigerats av Anders Florén, som var professor i historia och chef för Dalarnas forskningsråd i Falun, samt docent Gunnar Ternhag, verksam vid Institutionen för musikvetenskap, Uppsala universitet och Dalarnas forskningsråd.

279:- SEK

Kyrkan, rummet, landskapet

Göran Tagesson & Sverker Linge. Vreta kloster, Flistad, Stjärnorp, Ljung och Allhelgonakyrkan i sitt sammanhang.

Kyrkan är en nyckel för att förstå historien – en mötesplats för människor i landskapet under tusen år. En korsväg mellan teologi och tro, mellan och döden. En bärare av längtan, tro och hopp. Kyrkorummet är speciellt genom sitt långa tidsperspektiv, som berättar om bygdens historia, om relationer mellan människor, om tro och makt och krass ekonomi men som också speglar det sköna och vackra i konst och arkitektur från olika tidsepoker.

Kyrkan, rummet, landskapet är historien om vårt gemensamma kulturarv genom tusen år, speglat genom fem kyrkor i Vreta klosters församling. Var och en av dessa kyrkor har samma budskap men som berättas på olika sätt. Följ med på en resa i ord och bild genom historien – från nutid till framtid, sett genom kyrkorummet.

349:- SEK

Östergötland

En läsebok om hembygden. bra skick beg. 4.e upplaga 1979.

45:- SEK